VOEDING

Hoi, in deze blog wil ik het hebben over voeding. Voeding wordt in onze volwassen ogen vaak overschat. Want wanneer het kind goed heeft gegeten of de fles is in zijn geheel leeg, dan zal het ook gezond opgroeien. Dat is ten dele waar, maar wanneer het kind voeding opgedrongen krijgt, dan gaat het niet genieten van eten, maar wordt het een noodzakelijk kwaad. Juist bij hele jonge kinderen is het eigen lichaamsbesef en het voelen en ervaren wat er allemaal in je lijf gebeurt heel essentieel. Een gevoel van: "Ik heb trek" en ook "hmmm dat ruikt lekker", zijn belangrijke lichamelijke en zintuiglijke ervaringen. Wij als volwassenen kunnen bepalen WAT we het kind aanbieden en WANNEER, maar het kind zelf bepaald HOEVEEL hij daarvan opeet. Wanneer je dat respecteert zal je kind met plezier gaan eten. Daarnaast kun je het nog meer met gevoel voor de eigen autonomie aanbieden, door de lepel rustig in het gezichtsveld van je kind te brengen, wachten totdat hij zijn mond open doet, dat ook benoemen en je kind de gelegenheid geven om het rustig van de lepel af te happen. 

Neem je kind bij voorkeur op schoot en maak er echt een samen moment van waar jullie beiden van genieten. Daardoor zal je kind zich niet alleen lichamelijk kunnen voeden, maar ook emotioneel kunnen voeden. Wanneer ook zijn emotionele tank is opgeladen, kan je kind na dit samen moment fijn op zichzelf gaan spelen of kan zich overgeven aan het slapen. 

Picardie glaasje. Deze heeft een mooie bolling die zich prettig tegen de lippen vormt.

Picardie glaasje. Deze heeft een mooie bolling die zich prettig tegen de lippen vormt.

Zet voor een eetmoment alles klaar, zodat je niet meer van tafel hoeft te gaan om spullen te pakken. Bij hele jonge kinderen kun je deze handeling al verduidelijken door de slabber te laten zien, deze om te doen en dan je kind uit te nodigen om bij je op schoot te komen. Gebruik bij voorkeur een Picardie glaasje om water in te doen en een metalen lepel om vanaf te happen. Dit eet zoveel prettiger dan van plastic. Eet smakelijk, je kind zal het ook doen.