ANDERS KIJKEN

Hoi, leuk dat je de moeite neemt om mijn blog te lezen. Mijn naam is Jeanine Mulder en ik ben Pikler® Pedagoog. Vanaf 1994 run ik mijn eigen kinderopvang organisatie en ik heb al vele kinderen en hun ouders mogen begeleiden. Daarnaast coach ik mijn pedagogisch medewerkers in het anders kijken naar kinderen. Het kind zien als een competent persoon waar je mee in gesprek gaat. Door het benoemen van je handelingen, het benoemen van de blikrichting van je kind of heel concreet, wat je jouw kind ziet doen, vergroot zijn woordenschat, maar biedt je kind de gelegenheid om samen met jou de handeling vorm te geven. Denk hierbij aan verschonen. Daardoor wordt verschonen een gezamenlijke activiteit. Hoe leuk is dat?

Hoezo anders kijken naar kinderen?

Ik wil je meenemen in het anders kijken naar je kind. In onze huidige maatschappij gaat alles steeds sneller en worden we overladen met spullen waarmee het verzorgen, vervoeren, enz. steeds makkelijker kan. Dat is aan de ene kant heel mooi, maar de andere kant van de medaille is dat we onze kinderen hiermee hun eigen leerproces ontnemen. Een leerproces van het zelf mogen ontdekken, het leren dat iets goed gaat, maar juist ook dat iets niet goed gaat. Kort door de bocht: "Vallen en opstaan" en dat dan in de breedste zin van het woord. Wanneer je de gelegenheid krijgt om na je 'val' weer zelf 'op te mogen staan', dan geeft dat een hele andere kijk op je zelfbeeld en autonomie. Wanneer daarentegen jou al van alles uit handen wordt genomen, krijg je indirect de boodschap mee dat je het niet kunt, wat niet bevorderlijk is voor je zelfbeeld. Ik ben me ervan bewust dat ouders/verzorgers dat niet bewust doen, het komt juist voort vanuit goeiigheid naar het kind toe. Maar wanneer je indirect een signaal geeft: Jij kunt het niet (zelf), dat willen we niet!!!

Probeer eens bewust even te wachten of ga desnoods op je handen zitten en wacht eens af wat er gebeurt. Ook met het aanbieden van speelgoed. Veel volwassenen willen het spel van kinderen vorm geven, maar daarmee overschatten of onderschatten we de kinderen vaak. Laat ze zelf bedenken wat ze ermee kunnen doen. Probeer maar eens naar je eigen kindertijd terug te gaan waarbij je zelf tot een bepaalde ontdekking kwam. Hoe gaaf was dat? 

 

Kiekeboe............ Anders Kijken!

Kiekeboe............ Anders Kijken!

Even wachten en kijken wat er gebeurt. Het zal je verrassen!