Jeanine Mulder eerste Pikler®Pedagoog​ van Overijssel en de 8e van Nederland.

Bij Duimelot wordt er al jaren volgens de visie van Emmi Pikler gewerkt.

 

De pedagogiek volgens Pikler

Emmi Pikler vertrouwde volledig op haar kindbeeld, dat van het competente kind; de nieuwsgierige baby die wil leren en ontwikkelen.
Het beeld wat je van een baby hebt, bepaalt je handelen. Voor veel volwassenen is het lastig om het kind zijn eigen zelfstandige leerproces te gunnen, omdat ze een beeld hebben van een afhankelijke baby die ze alles moeten leren.

Natuurlijk is de volwassene verantwoordelijk voor hoe hij/zij het leven van de baby en peuter vormgeeft. De manier waarop bepaalt in welke mate de baby zijn ontwikkelingsmogelijkheden optimaal kan benutten.
Uit recent hersenonderzoek blijkt onder meer de waarde van Pikler’s denken over zelfstandige bewegings- en spelontwikkeling voor de vorming van het brein in de eerste levensjaren.

 

Observeer! Leer je kind kennen! Als je werkelijk ziet wat hij nodig heeft, als je voelt wat hem werkelijk dwars zit, wat zijn behoefte is, dan zul je hem ook goed behandelen, zul je hem goed begeleiden en opvoeden.

 

Emmi Pikler’s slotwoorden in haar boek voor ouders ( Mit tud már baba? 1940)

 

Graag deel ik deze visie met ouders en andere geïnteresseerden.

Jeanine Mulder, Pikler®Pedagoog

Dit doe ik onder anderen binnen onze opvang en binnen SpeelRuimte

woensdag 5 juli 2017 is er een informatieavond. Geef je op voor deze avond.

 

SpeelRuimte Baby's (6-15mnd)

SpeelRuimte Dreumesen (15-30mnd)

Klik hier voor de folder

Op vrijdagochtend Een cyclus van 6 óf 8 keer.

 

SpeelRuimte

Dit is een (groot) ouder-kind groep. (Groot) Ouders en kinderen (6-30 mnd) komen 6 óf 8 weken gedurende 1,5 uur bij elkaar. De kinderen kunnen vrij bewegen en spelen in een speciaal ingerichte ruimte met kruip- klim- en speelmateriaal.

 

Zie hieronder een film over de Speelruimte

Een filmpje

Krantenartikel over de SpeelRuimte groep.

 

Binnen SpeelRuimte is er echte "kwaliteitstijd" voor jou en je (klein)kind.

We bieden SpeelRuimte aan op verschillende ochtenden. Informeer naar de mogelijkheden.

 

SpeelRuimte

Vanaf 4 kinderen ga ik van start. Dus meld je aan

 

Emmi Pikler is vooral bekend geworden vanwege de prachtige spelmaterialen en klim- en klautermaterialen die ze heeft ontwikkeld en waarmee jonge kinderen (in groepsverband) verrassend lang en geboeid kunnen spelen en bewegen en zo zichzelf en hun mogelijkheden ontdekken. Kijk bijvoorbeeld eens op: www.devlinderhoutenspeelgoed.nl.
Aan de basis van deze vrije spel- en bewegingsontwikkeling ligt echter de relatie van het jonge kind met zijn vaste verzorgers. En het is aan jou als verzorger om een jong kind een zinvol georganiseerd leven te bieden: met voldoende tijd en ruimte voor rust en slapen, voldoende tijd en ruimte in contact samen met jou en voldoende tijd en ruimte om op zichzelf bezig te zijn.

Deze speelgroep houdt in dat er wekelijks een groepje kinderen en hun (groot)ouders bij elkaar komt. De groep is per leeftijd in gedeeld.

De speelgroep wordt aangeboden in een blok van 6 óf 8 weken, met in die periode twee keer een ouderavond over een opvoedkundig thema en een stuk theorie rondom de Pikler Pedagogiek.

 

INTERESSANTE SPELMATERIALEN

Emmi Pikler adviseert open spelmaterialen. Dat wil zeggen: materialen die je op veel verschillende manieren kunt gebruiken. Dat stimuleert het creatieve onderzoek van je kind. Let daar dus op bij de aanschaf van spelmateriaal. En kijk eens verder dan de speelgoedwinkel!


Hieronder een paar ideeën:

Baby's eerste speelgoed: een boerenzakdoek
Je baby heeft in de eerste weken na zijn geboorte nog geen speelgoed nodig. Maar met een maand of twee begint hij zijn handen te ontdekken en dat is een heel interessant spel. Dan wordt het tijd om een eerste speeltje aan te bieden. Emmi Pikler adviseert: leg je baby op zijn rug op een harde ondergrond en zet een rode boerenzakdoek in een punt naast zijn hoofd, zo dat hij er net bij kan als hij er met zijn arm naar reikt....

 

Emmi Pikler werd in 1902 in Wenen geboren. Ze werd aan het kinderziekenhuis van de Universiteit van Wenen tot kinderarts opgeleid door professor Von Pirquet en door de kinderchirurg Salzer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt meer informatie vragen of je opgeven via info@duimelotzenderen.nl

Graag tot ziens bij een informatie avond of bij de SpeelRuimte